Úticél
Érkezés
Távozás
Grand Majestic PlazaHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 85 Euro-tól
Motel One PragueHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 95 Euro-tól

Prága nevezetességei

Károly-híd / Karluv most

A hangulatos, Prága egyik fo látványosságának számító, 516 méter hosszú, és 10 méter széles hídon grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal, és fiatalokkal találkozhatunk. A 16 pillérrel rendelkezo híd helyén korábban egy fahíd állt. 1357 óta ez Prága elso állandó hídja. Alapkövét 1357-ben IV. Károly német-római császár fektette le, a híd végül 1402-re készült el. 1851-ig ez volt az egyetlen híd a Moldván. A Károly-híd 30 híres szobrának többségét 1687 és 1714 között állították fel, de még 1928-ban is bovült új szoborral a híd. Ugyanakkor ma már nem feltétlenül az eredeti szobrok láthatók: 1965 óta az összes szobrot másolatokra cserélik, és az eredetiket a cseh Nemzeti Múzeum lapidáriumában orzik. A híd két végén egy-egy torony áll: a 15. századi Mala Strana, és a 14. századi óvárosi hídtorony (lásd részletesen késobb), mindketto kilátóként is muködik.

Eljutás: Metró: A vonal: Starometska állomás. Villamos: 12, 22, 23: Malostranske Namesti megálló.

Szállás Prága - Károly-híd / Karluv most


Vencel-tér / Václavské námesti

Prága egyik legjelentosebb tere az újváros egyik kulturális és üzleti központja. A város legnyüzsgobb terén mindig számos turistával, helyivel, és nagy pezsgéssel találkozhatunk. Szállodák, éttermek, bárok, és kocsmák gondoskodnak róla, hogy a tér éjszaka se aludjon. A Vencel-tér számos jelentos törtéselmi esemény színhelye volt, 1969-ban pl. két diák is felgyújtotta magát itt a rendszer elleni tiltakozásként, és az 1989-es bársonyos forradalom idején is nagy demonstrációkat tartottak e helyen. Számos, a 20. század elején épített szép épületen kívül a tér két fo látványossága Vencel lovas szobra, és a cseh Nemzeti Múzeum épülete.

Eljutás: Metró: A, és B vonal: Muzeum állomás, A, és C vonal: Mustek állomás.

Szállás Prága - Vencel-tér / Václavské námesti


Óvárosi tér / Starometské Námestí

Prága legrégebbi, már a 12. század óta létezo terén akár valamelyik hangulatos étterem kinti asztalánál ülve csodálhatjuk a kulisszákat, a csodás, osi épületeket, templomokat, és a sürgés-forgást. A Vencel-tér, és a Károly-híd közötti tér mindig turistákkal van tele. Továbbá a prágaiak egyik népszeru találkozóhelye, ezen felül ünnepek, karácsonyi, és húsvéti vásárok, tüntetések színhelye. Világversenyek idején a csehek nagy kivetítokön innen nézik remek jégkorong-, és focicsapataikat. A tér egyik legérdekesebb része az óvárosi városháza mellett lévo csillagászati óra, amely 10-22 óra között, az apostolok felvonulásával jelzi az órákat, valamint a Nap, és a Hold pozíciója is látható rajta. Az óra legrégebbi része 1410-bol származik. A városháza 1338-as tornyábólpedig Prága panorámáját élvezhetjük 50 méteres magasságból. Az Óvárosi téren áll az (egyik) prágai, 1735-re befejezett, fehér, barokk Szent Miklós-templom. Gyönyöruek a teret övezo paloták. A tér közepén Husz János szobra áll. A szobrot 1915-ben, máglyahalálának 500. évfordulójára emelték. Az óvárosi térrol érdemes sétát tenni az óváros szuk utcáin keresztül, melyek hangulata, éjszakai életének köszönhetoen még éjszaka is, igen megkapó.

Eljutás: Metró: A vonal: Starometska állomás.

Belépo a városháza tornyába: 100 czk. Diákoknak, és gyermekeknek 60 czk.

A városháza tornyának nyitva tartása: Hétfo: 11:00-18:00. Kedd-vasárnap: 09:00-18:00.

Szállás Prága - Óvárosi tér / Starometské Námestí

 

Kisoldal / Malá strana

A Kisoldalt Prága legszebb részének tartják. A legtöbb turista áthalad rajta, amikor az óvárostól, a Károly-hídon át, a várba megy. Már a 10. században benépesült, adminisztrációs egységként 1257 óta létezik. A városi jogot 27 évvel az óváros után kapta meg. Prága 1784-es létrejötte óta a város része. Központja a Malostranské Namesti, ahonnan a macskakövös utcákon felfedezoútra lehet indulni: kis boltok, templomok, tradicionális cseh kocsmák, és remek éttermek várják a turistákat. A Malastranske Namestin pedig a (másik) Szent Miklós-templom fedezheto fel. A hatalmas barokk templom 1703-1756 között épült, a benne található freskó Szent Miklós dicsoülését ábrázolja, és mérete 1500 négyzetméter. A Letenská utca szép kertjeiben csendes pihenésre, kikapcsolódásra is lehetoség van. A Kisoldal a cseh kormány központja is, a cseh parlament, a minisztériumok, és nagykövetségek találhatók itt.

Eljutás: Metró: A vonal: Malostranská állomás.

Szállás Prága - Kisoldal / Malá strana
 

Hradzsin tér / Hradcanské námesti

A Hradzsin fotere környékén alakították ki a jobbágytelepülést, melynek lakói a prágai vár kiszolgálásán dolgoztak. A tér az 1541-es tuzvész után is megtartotta eredeti alaprajzát. Számos szép barokk, és reneszánsz palota (melyek közül egyikben a Cseh Nemzeti Galéria muködik), és egy templom áll a téren.

Eljutás: A vár elso udvarának bejárata elott van.

Szállás Prága - Hradzsin tér / Hradcanské námesti

 

Arany utca / Zlatá Ulicka

A kis, hangulatos, rendkívül népszeru utcában 11, a 16. század végén épített házacskát lehet megcsodálni. Ez Prága legkisebb utcája, kevés háza, és a miatt is, hogy a házak igen picik, leginkább törpék férnének be. Nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint II. Rudolf idejében itt éltek az alkimisták, akiknek az volt a feladatuk, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. Talán ez nem igaz, de egy másik történet igaz, és jóval érdekesebb: a 19. században, az egyik házban egy öregember élt, aki minden pénzét a varázslásról szóló régi könyvekre költötte, és a házban titkos kísérleteket végzett. 1831-ben a helyiek egy nagy robbanást hallottak, és Uhlét, az öregember házban holtan találták, egy sárga kovel a kezében. Késobb a korol bebizonyították, hogy arany. Nem tudni, hogy került az arany a házba, elképzelheto, hogy az öregember tényleg rájött az aranycsinálás titkára. Jóval késobb, a 22-es számú házban élt Franz Kafka. Az Arany utca házaiban középkori fegyverek, textiláruk vannak kiállítva, és szuvenírek kaphatók.

Eljutás: Az Arany utca a várnegyed északkeleti részén, a Fekete torony, és az új Fehér torony között található.

Szállás Prága - Arany utca / Zlatá Ulicka

 

Kampa

A Kampa északi részét "Prága Velencéjének" hívják, csatornái, és vízre épült házai miatt. A Károly-hídtól lefelé vezeto lépcson lehet a szigetre jutni, amely lépcso a Mission Impossible híres helyszíne volt. A csendes, békés, zöld sziget remek kikapcsolódást nyújt a nyüzsgo Prága közepén. Foleg remek éttermekkel, és szállodákkal van ma tele. A Kampa parkjában található a híres Lennon-fal.

Eljutás: Lépcson lefelé a Károly-hídról. Metró: A vonal: Malostranská állomás.

Szállás Prága - Kampa

 

Ferencesek kertje / Frantiskánská zahrada

A Ferencesek kertje egy remek oázis a Prága nyüzsgésében megfáradt, s a már sok prágai szépséget látott turistáknak a pihenésre. A gyermekeket pedig a kert játszótere várja. A Vencel-tér, és a Jungmannovo tér között található e gyönyöru kert. A Ferencesek a 17. század elején kezdtek ide fákat, és virágokat ültetni. A kommunista érában a Ferencesek elvesztették a kertet, így 1950 óta nyilvános parkként muködik. A rendszerváltás után egy részét visszakapták.

Szállás Prága - Ferencesek kertje / Frantiskánská zahrada

 

Táncoló ház / Tancicí dum

Az 1994-1996 között épült, a szlovén Vlado Milunic, és az amerikai Frank O. Gehry által tervezett irodaház modernségével remek kontrasztot alkot Prága történelmi látványosságaival. Távolról nézve egy táncoló párt láthatunk. Hívják még "részeg háznak", és Fred és Ginger háznak (Fred Astaire, és Ginger Rogers, legendás táncduó után) is a prágaiak, akik nagyon szeretik az épületet. A legfelso szinten Prága egyik legjobb étterme, a La Perle de Prague nevu francia étterem található, amely a finom ételek mellett, Prágára irányuló remek kilátást is nyújt. A szomszédos art nouveau házban Vaclav Havel volt cseh államelnök, és a bársonyos forradalom egyik vezeto alakja lakott.

Eljutás: Metró: B vonal: Karlovo námestí állomás.

Szállás Prága - Táncoló ház / Tancicí dum

 

Laterna Magika

A Laterna Magikában egy igazán cseh színházélményben lehet része a látogatóknak. Az 1984-ben nyílt nonverbális színház a képek, a hangok, a vizuális effektusok, és a balett lenyugözo mixét nyújtja. Az innovatív, tehetséges, színes ruhákba öltözött színészek eloadása mindig nagy élményt jelent felnottek, 10 éven felüli gyermekek, a világ bármely országából érkezo turisták számára egyaránt. A Laterna Magika Csehország szerte nagyon ismert, és a prágaiak, és a turisták körében is egyaránt nagyon népszeru. Vasárnap kivételével minden nap tartanak eloadást, általában este 8-kor.

Eljutás: Metró: B vonal: Narodni Trida állomás.

Jegyár (2010): 680, és 540 Czk. Diákoknak: 450 Czk. 10 éven aluliaknak: 300 Czk.

Szállás Prága - Laterna Magika

Hívjon minket!
+36 1 801 2100Bécsi szállodák
© 2022. | Minden jog fenntartva

Főoldal | Adatvédelem | Külföldi szállodák | Kapcsolatfelvétel