Úticél
Érkezés
Távozás
Grand Majestic PlazaHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 85 Euro-tól
Motel One PragueHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 95 Euro-tól

Vár, palota, tornyok

Prágai vár

A prágai vár (Prazsky hrad) Európa legnagyobb várkomplexumának számít, és a Guiness-rekordok könyve szerint maga a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb osi vára. A régi idokben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. Számos háború, tuzvész, felújítás, és különbözo történelmi korok eredményeképp igen változatos palotákat, erodítmények, és templomok jöttek itt létre. Csodás kilátása miatt is igen népszeru. A fantasztikus, varázslatos hangulatú prágai várnegyed kötelezo nevezetességnek számít mindenkinek, aki Prágában jár. Története a 12. századig nyúlik vissza, amikor is megépült egy román stílusú vár. Luxemburg János a vár környékére jobbágyokat telepítette be, és ezzel megkezdodött a Várnegyed bovülése. A várat a 14. században IV. Károly gótikus stílusban újjáépítette. Egy 1541-es pusztító tuzvész után szinte az egész negyedet újjá kellett építeni. A Hradzsin 1598-ban kapta meg a szabad városi rangot, míg 1784 óta az egyesített Prága része.

Eljutás: 
- Gyalog a Malostranské námestitol, a Nerudova utcán. Felérve a Ke Hradu felé kell menni. 

- Gyalog a vár lépcsoin: a Nerudováról jobbra kell menni a Zámecka utca irányába. Ezután balra fordulva lehet megmászni a romantikus lépcsosorokat.

- Gyalog a régi várlépcsokön: ezek a lépcsok a Malostranska metróállomás közelében kezdodnek. A mászásért a jutalom az egyik legszebb kilátás Prágára.

- Villamossal: 22-es, vagy 23-as a Národni Tridától, vagy a Malostranska metróállomástól. Leszállás a Praszky hrad, vagy a Pohorelec (szebb itt leszállni) megállónál. 

Nyitva tartás: Április-október: 05:00-24:00. November-március: 06:00-23:00. A vár egyes épületeinek ugyanakkor nincs ilyen széles nyitva tartásuk.

Belépojegy (2009): 350 Czk. Diákoknak, és 65 év felettieknek 175 Czk. 6 éven aluli gyermekeknek ingyenes. Lehetoség "rövid túrára" érvényes jegyeket is venni, ezek ára 250 ill. 125 Czk. Ez NEM érvényes a Nemzeti Galériába, a vár képtárába, és a Loportoronyba (Mihulka), de érvényes a régi kastélyba, a Szt. György bazilikába, az Arany utcába, és a Daliborka-toronyba. A 350 koronás belépo minden felsorolt helyre érvényes.

Szállás Prága - Prágai vár
 

Óvárosi hídtorony / Staromestská mostecká vez

A világ egyik legszebb gótikus épületét, és bizonyosan Európa legszebb hídtornyát Petr Parler tervezte a 14. század végén. Nem csak a Károly-híd dísze volt, hanem védelmi célokat is szolgált. A háromszintes, 64 méter magas torony három szoborral díszített. Szintjeirol szép kilátás nyílik Prága óvárosára.

Eljutás: Metró: A vonal: Starometská állomás. Villamos: 12, 22, 23: Malostranske Namesti megálló.

Belépojegy: 70 Czk. Diákoknak, és gyermekeknek 50 Czk.

Nyitva tartás: Március: 10:00-18:00. Április, és október: 10:00-19:00. Május-szeptember: 10:00-22:00. November-február: 10:00-17:00

Szállás Prága - Óvárosi hídtorony / Staromestská mostecká vez

 

Reprezentációs ház / Obecni dum

A Námesty Republikyn álló lenyugözo palota Csehország történelmében többször is fontos szerepet töltött be. 1918. október 28.-án itt kiáltották ki Csehszlovákia függetlenségét. Az art nouveau ház építése a romos királyi udvar helyén 1905-ben kezdodött, és 1912-ben nyílt meg. Fo része, a Smetana, Csehország legnagyobb koncertterme, ezen kívül még öt terem, két kávéház, és egy elso osztályú étterem található itt. 1995 és 1997 között felújították.

Eljutás: Metró: B vonal: Námesti Republiky állomás.

Szállás Prága - Reprezentációs ház / Obecni dum
 

Daliborka torony

A torony 1496-ban épült, és börtönként muködött a 18. század végéig. Eredetileg csak a nemesség számára tervezték, de késobb minden társadalmi rangú emberek raboskodtak itt. Korábban magasabb volt, de egy tuzvész után már csak öt emeletes maradt. Nevét onnan kapta, hogy elso rabja Kozojedy-i Dalibor volt. A fiatal lovag bune az volt, hogy menedéket adott egy "körözött" jobbágynak, amiért halállal kellett lakolnia.

Szállás Prága - Daliborka torony
 

Mihulka loportorony

A Mihulka-torony a 15. század végén épült, az egyik új védelmi bástyaként. A "Mihulka" nevet a 19. században kapta, azelott új toronynak, körbástyának, a "svéd laboratórium laboratóriumának", és loportoronynak hívták. Ez volt a vár ágyútornyai közül a legnagyobb, de védelmi képességeit sose bizonyíthatta. 1541-ben, tuzvészben elpusztult. A 16. században Tomas Jaros újjáépítette, aki itt is lakott, ezután II. Rudolf alkimistái dolgoztak a toronyban, majd loporraktár lett. 1641-ben ismét megsérült a svéd csapatok támadása következtében. Késobb itt lakott a vár sekrestyése. 1967-1980 között felújították, 1982-ben múzeum nyílt benne.

Eljutás: A Mikarka utcától érheto el

Szállás Prága - Mihulka loportorony


Petrin

A Prága központjában, a Moldva bal partján magasodó 130 méteres domb számos érdekességet kínál. A csaknem teljes egészében parkokkal borított domb a prágaiak egyik kedvenc pihenohelye. Leghíresebb nevezetessége a 60 méter magas, az Eiffel-toronyra emlékezteto Petrínská rozhledna (Petrin kilátó). Sokkal kisebb mint az Eiffel-torony, de mivel egy dombon fekszik, a teteje majdnem olyan magasan van, mint párizsi "testvérének". Ide 299 lépcso megmászása után lehet eljutni. Az 1891-ben épült torony amellett, hogy kilátó, adótoronyként is muködik. Szép idoben a toronyról csodás kilátás nyílik Prágára. Szintén izgalmas a Petrin tükörlabirintusa. Ez a Petrin kilátótorony mellett található (januártól márciusig csak hétvégén tart nyitva). A dombon további érdekességet jelent az Éhségfal (Hladová zed), egy középkori védelmi fal.

Eljutás: A Kisoldaltól, az Ujezd utcából (ide 12-es, 22-es, és 23-as villamos közlekedik) lehet gyalog menni, vagy felszállni az innen induló Petrin siklóra, amelynek 3 megállója van, a Petrin alján, a domb közepén, és a csúcson.

Belépojegy a kilátóba: 100 Czk. Diákoknak 70 Czk, lifttel: + 50 Czk.

A kilátó nyitva tartása: Április: 10:00-19:00, május-augusztus: 10:00-22:00, szeptember: 10:00-20:00, október: 10:00-18:00. Novembertol márciusig hétköznaponként nincs nyitva, hétvégén: 10:00-17:00.

Szállás Prága - Petrin

 

Loportorony / Prasná brána

A loportorony a reprezentációs ház mellett áll. A 65 méteres torony kapuként szolgál a királyi úthoz, amely az óvároson keresztül, a Károly-hídon át a várba vezet. 1475-ben, egy 11. századi kapu, Prága egyik eredeti városkapuja helyére épült. Eredetileg hegyi toronynak hívták, de mióta a 17. században loporraktárnak használták, loportoronynak nevezik. 1757-ben súlyosan megsérült, és 1857 és 1886 között építették újjá. 1990-ben, Prága több más történelmi nevezetességéhez hasonlóan, a loportornyot is renoválták.

Eljutás: Metró: B vonal: Námesti Republiky állomás.

Belépojegy: 60 Czk. Diákoknak 40 Czk.

Nyitva tartás: április-október: 10:00-18:00.

Szállás Prága - Loportorony / Prasná brána

Hívjon minket!
+36 1 801 2100Bécsi szállodák
© 2024. | Minden jog fenntartva

Főoldal | Adatvédelem | Külföldi szállodák | Kapcsolatfelvétel